Lørdag den 25. marts slukker millioner af mennesker og virksomheder verden over lyset i anledning af klimakampagnen Earth Hour. Bag kampagnen står WWF Verdensnaturfonden, der siden 2007 har sat fokus på klimaforandringerne ved at opfordre os til at slukke lyset i en time den sidste lørdag i marts.
Hos Energi Fyn er vi helt enige i, at det er vigtigt at sætte fokus på klimaforandringerne, og at vi alle har et ansvar i forhold til at løse verdens klimaudfordringer. Med Earth Hour kan vi rent symbolsk vise hinanden og vores omgivelser, at vi ønsker at gøre en forskel for klimaet.
Men hvis vi virkelig skal gøre en forskel for klimaet, så batter det ikke at slukke lyset en time om året. Det handler i langt højere grad om, hvilken bil vi køber, hvordan vi varmer vores huse op, og hvilken mad vi spiser.
Sådan gør du en forskel for klimaet
Danske Energi har samlet et par helt konkrete eksempler på, hvordan vi som enkelt personer kan gøre en forskel for klimaet. Skifter du for eksempel frikadellerne ud med en vegetarret bare en enkelt aften, sparer du cirka 11,4 kg C02, og lader du bilen stå og tager cyklen på arbejde bare en enkelt dag, så sparer du omkring 1,3 kg CO2. Til sammenligning spare en typisk familie cirka 0,058 kg CO2 ved at slukke lyset i en time en lørdag aften i marts.
Vil du virkelig gøre en forskel for klimaet, giver det langt mere mening at lade din bil blive stående i garagen eller erstatte kødet på tallerkenen med grøntsager - bare en enkel dag.
Grøn dansk strøm
Dansk strøm er grønnere end nogensinde. Vi får stadig mere vedvarende energi i vores elsystem, og CO2-indholdet i en gennemsnitlig kilowatt time strøm, er faldende. El er derfor en del af løsningen, hvis vi skal vinde klimakampen. Med el kan vi erstatte fossile brændstoffer rigtig mange steder - for eksempel i vores biler og i opvarmningen af vores huse. Hos Energi Fyn arbejder vi derfor for, at vi får flere elbiler på vejene og flere eldrevne varmepumper i vores huse i stedet for oliefyr. For os er det vigtigt, at vi alle forsøger at gøre en reel forskel ved at ændre enkelte ting i vores dagligdag - for eksempel ved bare en gang imellem at droppe bøffen og lade bilen stå.
Hvis vi alle bare en gang imellem tænker os om og gør noget andet, end det vi plejer, så kan vi nå langt i kampen mod klimaforandringerne.
Stearinlyset forurener mere end en trafikeret vej
Og blot til info så viser Dansk Energis udregninger, at der skal 800 stearinlys til at lyse lige så meget op som en moderne elpære, hvilket vil udlede mere end 7000 gange så meget CO2. Så hvis du slukker for det elektriske lys og i stedet tænder et par almindelige stearinlys i anledning af Earth Hour, vil du udlede væsentlig mere CO2. Derudover viser målinger fra Det Økologiske Råd, at blot et enkelt bloklys sender mere end 7 gange så mange partikler ud i luften som trafikken på en af Danmarks mest forurenende veje, så stearinlys er hverken godt for klimaet, sundheden eller dit indeklima.
Få flere tips til, hvordan du sparer på energien og gør en forskel for klimaet.