Sparetips når du tænder julelyset
Navigation Søgning
sparetips julelys

Sparetips når du tænder julelyset

10. november 2019

De mørke måneder har for alvor gjort deres indtog, og det er tid til at pynte op med lyskæder og anden julebelysning. Selvom julebelysning er hyggelig, har brugen af lyskæder også en bagside. Det kan nemlig ses på elforbruget, når du tænder for din vinterbelysning.

Men det er heldigvis muligt at skrue op for julebelysningen og julehyggen, uden at elmåleren galoperer hurtigere end Rudolf og de andre rensdyr.

Brug LED

Generelt forbruger LED-pærer langt mindre strøm end traditionelle pærer. Sådan er det også, når det kommer til lyskæder og julebelysning. Faktisk forbruger en LED-lyskæde op til 80 procent mindre strøm end en traditionel lyskæde. Samtidig holder en LED-pære 25 gange så lang tid. Det kan derfor ses på både dit elforbrug og dine udgifter til genanskaffelse af nye lyskæder, hvis du skifter til LED-julebelysning.

Tænd kun for lyset i de mørke timer

Det meste nyere julebelysning fås med indbygget timer, så dine lyskæder og lysdekorationer kun er tændt i de mørke timer. Noget vinterbelysning kan desuden yderligere indstilles, så det slukker i nattetimerne, hvor antallet af tilskuere til de smukke julelys er lavt.

Et alternativ til lyskæder med timer, er at bruge et tænd/sluk-ur. Ved at sætte alle dine lyskæder og den øvrige julebelysning til uret, kan du tænde og slukke alle lys, når der er brug for henholdsvis det ene eller det andet. Du kan for eksempel indstille din julebelysning til at tænde kl. 16, når mørket falder på, og slukke igen til midnat. Besparelsen på kun at have dine lyskæder tændt i 8 timer - fremfor hele døgnet - kan reducere dit elforbrug til julebelysningen med op til 75 procent.

Gå efter et lavt watt forbrug

Hvis du skal ud og købe nye lyskæder, bør du kigge efter hvor mange watt, lyskæden bruger. Lavere watt resulterer nemlig også i et lavere elforbrug. En traditionel lyskæde er som regel monteret med pærer, der forbruger 35 watt, men ældre lyskæder kan forbruge op til 80 watt. En LED-lyskæde forbruger typisk kun 5 watt. Har du ældre lyskæder, der skal kasseres, så husk i øvrigt at aflevere dem på genbrugsstationen.

Undgå batterier

Nogle lyskæder kører på batteri i stedet for el. Denne type lyskæder er dog sjældent egnet til udendørs brug i en længere periode. Kulden vil nemlig påvirke batteriernes ydeevne, så de ender med at skulle skiftes mange gange – og pengene der er sparet på el, vil derfor hurtigt blive brugt på batterier i stedet. Desuden er batterier en større belastning for miljøet.

Hold øje med dit forbrug

Det er altid en god ide at holde øje med dit elforbrug, men særligt i juletiden er det godt at være ekstra opmærksom. Når du er bevidst om dit elforbrug, er det nemmere for dig at iværksætte og følge effekten af energisparetiltag i din bolig. Det er sundt for både din økonomi og for miljøet.

Du kan holde øje med dit elforbrug på Mit.EnergiFyn.dk og med vores gratis app. Her kan du let følge dit elforbrug og se, hvornår du og din familie bruger mest el. På den måde kan du blandt andet se, hvor meget ekstra el du bruger, når dit julelys er tændt, og om dit forbrug er uhensigtsmæssigt højt.