Siden EU vedtog at udfase glødepæren er udviklingen af mere energieffektive lyskilder gået rigtig stærkt, og i dag er der en lang række forskellige spare-og LED-pærer at vælge imellem.
Men det kan være vanskeligt at gennemskue, hvilke lyskilder der egner sig til hvad, og hvad man skal gå efter, når halogen-eller glødepæren skal udskiftes.
Hvor vi tidligere har forholdt os til antal watt og måske størrelsen på fatningen, så skal vi nu lære begreber som lumen, Ra-værdi og kelvin at kende.
Lumen
Lumen angiver lysstrømmen fra en pære. To pærer, som har samme lumenværdi, giver lige meget lys. Årsagen til, at man har indført begrebet lumen, er, at watt egentligt ikke fortæller noget om, hvor meget lys pæren udsender.
En sparepære udsender 4-5 gange så meget lys som en glødepære, hvis de har samme effekt. Derfor er det interessante i virkeligheden antal lumen pr. watt, når man ser på, hvor energieffektiv en lyskilde er.
På sparenergi.dk kan du læse mere om, hvad lumen svarer til i watt og sammenligne de forskellige lyskilder.
Ra-værdi
Ra-værdien fortæller, hvor god en lyskilde er til at gengive farver korrekt. En Ra-værdi på 100 svarer til dagslys.
Lyskilder med energimærke skal have en farve gengivelse svarende til en Ra-værdi på mindst 80. Halogen-og glødepærer har typisk en farvegengivelse svarende til en Ra-værdi på 99, mens LED har en farvegengivelse på Ra-værdi 80-95. Til sammenligning er Ra-værdien for sparepærer 80-90. Du bør gå efter en Ra-værdi på 90 eller højere, hvis du ønsker en fin farvegengivelse.
Kelvin
Kelvin viser lyskildens farvetemperatur og indikerer, om lyset virker varmt eller koldt.
Skalaen går fra 0 til 10.000 kelvin. Jo lavere temperatur, desto varmere lys.
En lyskilde med en farvetemperatur på 2600-3000 kelvin er varm, mens en lyskilde på 3500-4.000 kelvin er neutral.
Kig efter EU's energimærke
Det kan godt betale sig, at se efter EU's energimærke. Det viser dig nemlig, hvor energieffektiv en pære eller lampe er på en skala fra A++ til E.
Skifter du eksempelvis en 60 watts halogenpære ud med en LED-pære med energi mærke A+, kan du spare cirka 80 kroner pr. pære om året. Gå efter LED-pærer mærket med A+ eller bedre, sparepærer mærket med A og halogenpærer mærket med B eller C, så får du den mest energieffektive lyskilde.
LED holder længere
Typisk bruger vi cirka en femtedel af boligens elforbrug til belysning, så der kan være mange penge at spare ved at vælge den rette og mest energieffektive belysning.
Takket være den teknologisk udvikling er LED i dag et robust og energieffektivt alternativ.
Det er dyrere at købe en LED-pære, men med en levetid på 15.000-25.000 timer og et strømforbrug, der er 5-10 gange mindre end for eksempel halogenpærens, kan det godt betale sig at skifte til LED.
Følg dit forbrug
Som kunde hos Energi Fyn, kan du følge dit forbrug, og du kan med fordel hente vores forbrugsapp, så du altid kan følge dit forbrug hvor som helst og når som helst. Det giver dig mulighed for at se, hvor meget strøm du bruger i din bolig og sammenligne dit forbrug med gennemsnitsforbruget i husstande af samme størrelse.
Du kan læse mere i Energistyrelsens folder "Ny pære -hvad skal jeg vide før jeg køber?", som beskriver de forskellige lyskilder, og hvor de forskellige lyskilder egner sig bedst i hjemmet.