Et af de steder, hvor det er forholdsvis enkelt at sætte ind, er i forhold til ens elforbrug. I juletiden skruer mange af os op for hyggebelysningen, madlavningen og den elektroniske underholdning. Det kan derfor godt betale sig at holde øje med sit elforbrug.
Hold øje med dit forbrug
Ved hjælp af vores gratis app kan du let følge dit forbrug og holde øje med, om det løber løbsk. I app'en kan du blandt andet se, om dit forbrug lægger over eller under sammenlignelige husstande. Du kan også bruge et sparometer til at måle de enkelte apparaters elforbrug. Sparometeret kan blandt andet vise, hvor meget strøm et apparat bruger, og hvor meget det koster om året.
Tjek dit standby forbrug
Når det kommer til elforbruget, kan det også godt betale sig at holde øje med standby forbruget - det spildforbrug, der sker, når du ikke bruger dine apparater, men der stadig er tændt på kontakten. Ved at slukke på kontakten, når du ikke bruger for eksempel tv, spillekonsol og computer, undgå du unødvendigt forbrug. Især ældre apparater har et højt standby forbrug. Ifølge Sparenergi.dk kan et ældre tv for eksempel bruge 10-12 watt i standby strøm, hvilket svarer til cirka 160 kr. om året.
Julelys
Jul betyder også julelys. Vi danskere er vilde med lyskæder og anden julebelysning. Vi køber i langt højere grad LED, som bruger væsentligt mindre strøm end de gamle glødepærer. Med et tænd/sluk-ur kan du sikre dig, at lyset kun er tændt i morgen- og aftentimerne, hvor du har glæde af det, og dermed kan du nemt begrænse dit elforbrug yderligere.
Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du tænder julelyset
Spar i køkkenet
I køkkenet kan du også med enkle kneb spare på strømmen og dermed bidrage til at mindske CO2-udledningen. Hvis du for eksempel tør din frosne mad op i køleskabet, afgives der cirka en times gratis strøm for hvert kilo kød du tør op. Du skal blot huske at tage maden op af fryseren i god tid, inden den skal tilberedes. Et andet simpelt tips er at udnytte kulden udenfor og køle resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren. Jo varmere maden er, jo mere strøm skal køleskabet bruge på at køle maden ned. Det er dog vigtigt, at du køler maden ned til 5 grader senest 4 timer efter, at du har spist.
Hvis du udnytter ovnens for- og eftervarme, mindsker du også dit elforbrug. Sæt maden ind i ovnen, allerede når du tænder den, og sluk den cirka 15 minutter før, du ellers ville have gjort. Du kan med fordel også udnytte eftervarmen på kogepladerne ved at slukke et par minutter før, du ellers ville have gjort. Og risengrøden - den skal blot koges godt op og så ind under dynen i et par timer, så er den klar til at spise. Du sparer på strømmen og undgår, at grøden brænder på.
Mere og mere af den el vi bruger, bliver produceret af vindmøller og solceller. Sidste år var mere end 42 procent af elproduktionen produceret af vindmøller og solceller, og tilbage i 2017 blev stort set hele vores elforbrug juleaften dækket af vindmøller. Men på trods af at mere og mere el produceres af vedvarende energikilder, er det fortsat vigtigt, at vi bruger den med omtanke.
Glædelig jul