Det smarte ved mikrobølgeovnen er, at nærmest al den energi, ovnen laver i form at mikrobølger, overføres til det, der skal opvarmes, nærmest uden spild. Mange af os bruger kun mikroovnen til at tø op i, til popcorn eller opvarmning af retter. Men den kan bruges til mange flere ting - og altså oveni købet energibesparende. Hvis man bruger en smule tid på at sætte sig ind i, hvad den ellers kan bruges til, er der mange muligheder for at spare både tid og energi. Generelt har en mikrobølgeovn et energiforbrug, der er 75 procent lavere end en almindelig ovn.
God til fisk og grønt
Det gælder med andre ord om at finde ud af, hvilke slags madvarer man kan tilberede i en mikrobølgeovn. Den er for eksempel særdeles velegnet til fisk og grønsager og skal helst bruges til små portioner for at give de største energibesparelser.
Sprød bacon på to minutter
Holder man af bacon til morgenmaden, eller skal bruge den som pynt på leverpostejen eller ovnretten, kan man bruge mikrobølgeovnen. Læg to stykker bacon ind i et foldet stykke bagepapir (så det ikke sprøjter). Giv dem to minutter ved 900 watt - og klar til servering.
Havregrød uden snavsede gryder
Med en mikrobølgeovn kan man nemt tilberede grøden i den tallerken, den skal spises af. Kom en deciliter havregryn, to deciliter vand og en smule salt i en dyb tallerken. Stil den i mikrobølgeovnen og tilbered i et minut ved 900 watt. Rør rundt og giv den et minut mere, samt lidt salt. Så er den klar, evt. med lidt frugt og en klat smør. Du sparer energi og slipper for at vaske en gryde af.
Tø op i køleskabet
Idéen med at tø madvarer op i mikroen bør man undgå. Tø op i køleskabet, det givere en dobbelt energibesparelse: kulde til køleskabet og ingen energi til mikrobølgeovnen. For nylig så jeg, at et nyt produkt er på vej ind i vores køkkener. En omvendt mikrobølgeovn, dvs. et apparat, som lynhurtigt afkøler ting. En kold øl på få sekunder- det lyder da godt. Og også energibesparende.
