Her finder du en lang række elsparetips, der hurtig og nemt kan gøre din julemåned mere energivenlig.
Skift til LED
Hvis du alligevel skal skiftet dine lyskæder ud, så skift til LED. De kan være lidt dyrere at købe, men med en længere holdbarhed og et lavere energiforbrug, tjener de sig hurtigt ind. Ifølge sparenergi.dk vil en glødepære-kæde med et typisk forbrug koste 70 kroner, hvis den er tændt i 24 timer i seks uger, mens en LED-kæde vil koste 10 kroner.
Brug tænd/sluk-ur
Det er smukt med alle lysene i mørket, men der er ingen grund til, at de er tændt, når du ikke er hjemme eller vågen til at nyde dem. Med et tænd/sluk-ur kan du sikre dig, at julelysene tænder og slukker automatisk.
Udnyt ressourcerne i køkkenet bedre
Også i køkkenet er der penge at spare, når julemaden skal tilberedes. Risengrøden kan du med fordel lave færdig i sengen eller i en varmekasse i stedet for på komfuret. Eller du kan lave risengrøden i mikroovnen og på den måde spare helt op til 75 procent af elforbruget sammenlignet med et almindeligt komfur.
Ved at udnytte ovnens for- og eftervarme kan du spare op til 25 procent på elforbruget. Sæt alle retterne ind i den kolde ovn og indstil herefter temperaturen. Når retterne har fået den tilberedningstid, som fremgår af opskriften, slukker du for ovnen og lader maden står i ovnen i yderligere 5-10 minutter. Tilbereder du flere retter i ovnen samtidig, kan du spare cirka 60 procent af ovnens elforbrug, og chokoladekagen kommer ikke til at smage af flæskesteg.
Tø op i køleskabet
Optø juleanden i køleskabet inden tilberedning. Du kan spare tid og cirka 30 procent energi. Men du skal huske at tage stegen op af fryseren i god tid inden tilberedning. Lang optøningstid er også bedre for kødet. Hvis du bruger frosne madvarer til at køle køleskabet, sparer du på strømmen, og du aflaster køleskabets motor. Til gengæld skal man ikke lægge varme ting i køleskabet. Køleskabet bruger megen energi på at køle madvarerne.
Følg dit forbrug og se effekten af din elspareinsats
Det er en rigtig god idé at få et overblik over dit el-forbrug time for time. Hent for eksempel Energi Fyns gratis app. Den gør det let for dig at følge dit elforbrug og se, hvornår i døgnet du bruger mest strøm. På den måde kan du se, hvornår dit forbrug er uhensigtsmæssigt højt og dermed gøre noget ved det.