Watt Lumen omregning [Omregningskema og gode tips]
Navigation Søgning

Energirådgivning

Hvis du ønsker at spare penge på dit energiforbrug, kan du her på siden finde en række gode energispareråd og tips til energibesparelser, der gør din hverdag mere energivenlig.

Fra watt til lumen

Cirka en femtedel af boligens elforbrug går til belysning. Godt lys er vigtigt til både arbejde, læsning og hygge. Men belysningen i hjemmet har forandret sig i takt med, at vi er gået fra watt til lumen.

De sidste glødepærer blev udfaset i 2012, og siden da, har vi skulle vænne os til andre begreber som lumen, kelvin og Ra-værdi.

Hvor vi førhen målte en lyskildes effekt i watt, måler vi den i dag i lumen. Du kan nemt og hurtigt foretage en watt lumen omregning ved hjælp af skemaet her på siden. Men hvad er forskellen på watt og lumen, og hvordan ved man, hvilken lyskilde man skal vælge?

Hvad er lumen?

Lysets styrke kaldes lumen. To pærer, som har samme lumenværdi, giver lige meget lys. Årsagen til, at man har indført begrebet lumen, er, at watt egentligt ikke fortæller noget om, hvor meget lys pæren udsender.

800-1000 lumen er en god lysstyrke i køkkenet og over spisebordet, mens 470 lumen er godt i stuen, og 250 lumen er godt i soveværelset.

Hvad er Ra-værdi?

Ra-værdien fortæller, hvor god en lyskilde er til at gengive farver korrekt. En Ra-værdi på 100 svarer til dagslys. Gå efter en Ra-værdi på 90 eller højere, hvis du ønsker en fin farvegengivelse.

Hvad er kelvin?

LED-pærer kan købes med kold eller varm farvetemperatur alt efter hvilket lys, man ønsker i sine forskellige rum. Lysets farve kaldes kelvin. Skalaen går fra 0 til 10.000 kelvin. Jo lavere kelvin-værdi, desto varmere lys. En kelvin-værdi på 2600-3000 giver et varmt lys, som du kender det fra glødepæren. En kelvin-værdi på 3500-4000 kelvin giver et neutralt lys, mens en høj kelvin-værdi giver et køligere lys i stil med dagslys. Det varme lys virker hyggeligt og afslappende, mens det kølige lys er godt til at holde os vågne og aktive.

Hvad dækker energiforbrug over?

Begrebet energiforbrug indikerer energiforbruget baseret på en antagelse om, at lyskilden er tændt gennemsnitligt 3 timer om dagen. Hvis du ganger det elforbrug, der er trykt på emballagen med 2 kr./kWh, så har du svaret på, hvad lyskilden koster dig i elforbrug om året.

På SparEnergi.dk kan du læse mere om, hvad lumen svarer til i watt og sammenligne de forskellige lyskilder.

SparEnergi.dk har udviklet en app - Lysguiden. Her kan du få hjælp til at vælge den rigtige pære og se hvor meget, du kan spare på din elregning. Du kan også hente appen i Play Butik eller App Store.

Du kan også læse mere i Energistyrelsens folder: "Ny pære -hvad skal jeg vide, før jeg køber?". Her kan du finde inspiration til hvilke lyskilder, der egner sig bedst til dit hjem og dine ønsker.