Sådan sparer du på strømmen, når du laver mad
Navigation Søgning

Energirådgivning

Hvis du ønsker at spare penge på dit energiforbrug, kan du her på siden finde en række gode energispareråd og tips til energibesparelser, der gør din hverdag mere energivenlig.

Køkken

Her finder du gode elsparetips til, hvordan du nedsætter dit energiforbrug i køkkenet.

  • Udnyt ovnen bedre
    Undgå at forvarme ovnen, når du bruger den til madlavning, og fyld den gerne op med flere retter på en gang, hvis der er plads. Du kan sagtens stege og bage samtidig, uden at retterne tager smag af hinanden. Og husk at udnytte eftervarmen. Faktisk kan du roligt slukke for ovnen 5-10 minutter før, maden er færdig.
  • Optimal kogning af grøntsager
    Læg låg på gryden, når du laver mad på komfuret. Glemmer du låget, skal der bruges tre gange så meget strøm. Når du koger kartofler, behøver du kun at bruge en-tre deciliter vand, og æg kan du koge med kun en halv decilieter vand. Du kan spare 30 procent strøm ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for på den traditionelle metode, hvor kartoflerne er helt dækkede. Du sparer penge på både vand og elregningen, det går hurtigere, og emhætten behøver ikke at komme på overarbejde.

  • Kog videre i sengen
    Der er meget energi at spare ved at stille din gryde med kogende indhold i sengen pakket ind i en dyne. Så holdes temperaturen længe lige under kogepunktet, og maden tilberedes uden behov for omrøring. Det er især velegnet til risengrød og kødretter med lang kogetid.

  • Udnyt ovnens for- og eftervarme
    Ved at udnytte ovnens for- og eftervarme kan du spare op til 25 procent på elforbruget. Vent med at tænde ovnen til du sætter maden ind. Selv om mange opskrifter skriver, at ovnen skal være forvarmet, så er det ikke nødvendigt. Sæt maden i en kold ovn og tænd derefter for den. Når den tilberedningstid, som står i opskriften, er gået, slukker du for ovnen og lader maden stå yderligere 5-10 minutter i ovnen.
    Du kan sagtens tilberede flere retter på én gang. De forskellige retter tager ikke smag af hinanden, og det tager kun lidt længere tid at tilberede to til tre retter i forhold til én. Dermed skal ovnen ikke være tændt unødvendigt i flere timer i træk.

  • Optø frostvarer i køleskabet
    Du kan med fordel optø frossent kød, supper og andre retter i køleskabet. Så afgiver frostvarerne kulde til køleskabet, og du sparer tid og energi til tilberedningen.

  • Benyt mikrobølgeovnen oftere
    Du kan benytte mikrobølgeovnen til meget mere end du tror. Det smarte ved mikrobølgeovnen er, at nærmest al den energi, ovnen laver i form at mikrobølger, overføres til det, der skal opvarmes, nærmest uden spild. Mange af os bruger kun mikroovnen til at tø op i, til popcorn eller opvarmning af retter. Men den kan bruges til mange flere ting - og altså oveni købet energibesparende.

  • Køleskabet - en potentiel strømsluger
    Hold øje med temperaturen i dit køleskab. For hver grad du sænker temperaturen, stiger forbruget med fem procent. Det er vigtigt, at du jævnligt tager køleskabet ud og støver køleribberne på køleskabet af. Når de er støvede, bruger køleskabet op mod 30 procent mere strøm. Og så er det en god idé at holde øje med gummilisterne i køleskabet. Du kan tjekke, om de lukker tæt ved at sætte et stykke papir i klemme i døren. Falder det ud, er døren utæt.

Tilbage