Spar energi [strøm] om vinteren | Få konkrete råd her
Navigation Søgning

Energirådgivning

Hvis du ønsker at spare penge på dit energiforbrug, kan du her på siden finde en række gode energispareråd og tips til energibesparelser, der gør din hverdag mere energivenlig.

Vinter

Når temperaturen falder udendørs, betyder det ofte et galoperende energiforbrug. Men sådan behøver det ikke være. Med enkle tiltag kan du nemlig reducere dit energiforbrug.

  • Brug LED
    Skifter du til LED-belysning, er der penge at spare. LED bruger cirka 80 procent mindre strøm end glødepærer og holder typisk 25 gange længere. Det er også en rigtig god idé at bruge et tænd/sluk ur, så for eksempel julelyset kun er tændt, når der er nogen, der har glæde af det.
  • Spar på strømmen i køkkenet
    Især ved juletid er der gang i køkkenet og de elektriske apparater.
    Du kan med fordel tø maden op i køleskabet. For hvert kilo kød du optør i køleskabet, afgives der cirka en times gratis strøm. Du skal blot huske at tage stegen op af fryseren i god tid inden tilberedning.
    Hvis du udnytter ovnens for- og eftervarme, er der også penge at spare. Sæt maden ind i ovnen, allerede når du tænder den, og sluk den cirka 15 minutter før, du ellers ville have gjort. Du kan med fordel også udnytte eftervarmen på kogepladerne ved at slukke et par minutter før, du ellers ville have gjort.
    Brug et gammelt trick og lav risengrøden færdig i sengen. Den skal blot koges godt op og så ind under dynen i et par timer, så er den klar til at spise.
    Udnytte kulden udenfor og køle resterne af maden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren.
  • Hold øje med dine radiatorer
    Have en ensartet temperatur i hele huset. Brug altid alle radiatorer i et rum og indstil dem ens, så udnytter du varmen mest hensigtsmæssigt. Den ideelle temperatur i de fleste opholdsrum er 21 grader. For hver grad du hæver temperaturen, stiger dit varmeforbrug med cirka fem procent, så det kan godt betale sig at holde øje med temperaturen og bruge lidt tid på at indstille radiatorerne korrekt. 
    Hvis du gerne vil have det lidt køligt i et rum, er det vigtigt, at du holder døren ind til rummet lukket. Du bør dog aldrig sænke temperaturen til under 14 grader, da en køligere temperatur kan give kondens og problemer med fugt og skimmel.
    Sænker du temperaturen om natten, eller når du ikke er hjemme i løbet af dagen, bør du ikke sænke temperaturen med mere end tre grader, da det vil koste dig for meget at varme huset op igen. 
  • Luft ud
    Lav gennemtræk i 5-10 minutter to gange om dagen, så får du et bedre indeklima, og dit energiforbrug nedsættes. Husk at lukke for varmen, mens du lufter ud.
  • Sluk på kontakten
    10 procent af vores samlede strømforbrug går til standbystrøm, så ved at slukke på kontakten, når du ikke bruger for eksempel tv, spillekonsol og radio, er der mange penge at spare.
  • Tjek om din varmtvandsbeholder er indstillet korrekt
    Den optimale temperatur er 55 grader. Ved den temperatur er vandet varmt nok til at slå bakterier ihjel. Er temperaturen højere, bruger du unødigt meget energi, og der udskilles mere kalk. Du kan tjekke, om temperaturen er korrekt ved at måle temperaturen på det varme vand fra den vandhane, der er længst væk fra varmtvandsbeholderen. Temperaturen skal være 50 grader.
  • Udskift cirkelationspumpen, hvis den er forældet
    Hvis du har en cirkulationspumpe, er det en god idé at tjekke, om den er forældet. Cirkulationspumpen sender det varme vand rundt i dine radiatorer eller i slangerne til din gulvvarme. Den sidder typisk ved dit varmeanlæg eller i forbindelse med din gulvvarme. Vær opmærksom på, at du kan have flere cirkulationspumper.
    En nyere cirkulationspumpe tilpasser sig boligens svingende behov og bruger for cirka 200 kroner strøm om året, mens en gammel pumpe kører for fuld kraft hele tiden og kan bruge strøm for helt op til 900 kroner om året.
  • Få et overblik
    Det er en rigtig god idé at få et overblik over dit elforbrug. Med Energi Fyns gratis app kan du let følge dit elforbrug og se, hvornår i døgnet du bruger mest strøm. På den måde kan du se, hvornår dit forbrug er uhensigtsmæssigt højt og dermed gøre noget ved det.