Kirkebladet sendes med et snuptag
Verner Eg fra Ellinge er en pensionist af den aktive slags. Han er tidligere journalist og grafiker og ynder stadig at udføre opgaver inden for sine gamle fag. Han er tidligere redaktør på Skellerup-Ellinge Kirkeblad, og han skriver stadig artikler og laver publikationer til flere forskellige virksomheder, ligesom han også dagligt opdaterer en række hjemmesider.
Førhen "humpede" han sig igennem opgaverne med en trådløs forbindelse, men efter fibernettet er kommet til Ellinge, har han fået helt andre arbejdsforhold.
- I gamle dage tog det 6-8 timer at uploade kirkebladet til trykkeren. Nu tager lignende opgaver kun få minutter. Jeg sætter computeren i gang og går ud i køkkenet for at hente en kop kaffe. Når jeg kommer retur kort tid efter, er den færdig, siger Verner Eg.
Kirkebladet er ikke den eneste tunge publikation, der ryger gennem Verner Egs hænder og ud i cyberspace. Han samarbejder jævnligt med fotografer, som sender ham store filer til publikationerne. Filer som Verner Eg downloader, bearbejder og indsætter i de forskellige materialer, hvorefter han typisk sender det videre.
- Fibernettet er Himmerige. Jeg vil vurdere, at jeg sparer 1-2 timer om dagen. Spildtiden er forsvundet. I gamle dage skulle jeg holde øje med, at filerne nu også røg igennem. Tit fejlede de på grund af forbindelsen, så de skulle sendes på ny, siger han.
Tidligere kunne Verner Eg ikke arbejde videre på sin computer, når han var ved at uploade. Med den minimerede sendetid er den problematik et overstået kapitel.
- Man kan være mere effektiv på den måde, så jeg har fået tid til at lave flere opgaver. Ja, og bedre tid til at gå ud i haven i stedet for at sidde indenfor og holde øje med, om mine filer nu også bliver sendt korrekt, siger Verner Eg.
Josephine er kun et videoopkald væk
Da 13-årige Josephine Grimm blev optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole i København, syntes far Alexis, mor Ulla og bror Oliver godt nok, at det var hårdt, og at det var en meget tidlig alder at flytte hjemmefra.
Men familien fik en god idé, der kunne kompensere lidt for det daglige savn af datteren. Idéen var, at Josephine på stort set daglig basis kunne snakke live med familiemedlemmerne via videosamtaler i Skype. Til trods for at familien efter eget udsagn er "flyttet langt ud på landet", har de nemlig fået installeret fibernet fra Energi Fyn.
Dermed har de nu en kommunikationsform til rådighed, som ikke var brugbar med deres gamle kobberforbindelse.
"Josephine er stadig meget ung, og vi synes, det er vigtigt, at vi kan se hende, når vi snakker med hende. At vi kan se på hendes ansigtsudtryk, at hun har det godt og er glad," siger Alexis Grimm om baggrunden for at bruge videotelefoni.
Familien er i det hele taget en storforbruger af moderne teknologier, der kræver stor båndbredde. De har blandt andet oprettet en hjemmeserver, hvor de deler billeder, musik, video og diverse dokumenter. Det kan de trække på, uanset hvor i verden de befinder sig. Herudover er både søn og datter ivrige brugere af videoer på YouTube og spil på nettet, far ser gerne TV2 Play på sin computer og mor har lige gennemført et fjernstudie over nettet.
- Fibernettet frigiver muligheder, som vi dårligt kunne forestille os. Og så er det ikke mindst utrolig stabilt. Jeg ville have det svært med at bo på landet, hvis jeg ikke havde en stabil og hurtig forbindelse. Vores hverdag er meget præget af de nye kommunikationsmuligheder, fibernettet giver, og den måde, vi gør tingene på, er kommet for at blive, siger Alexis Grimm.
Med fibernet kunne virksomheden flyttes hjem
Peter Blom og hustruen Birgitte er driftige iværksættere. Sammen driver de virksomheden Pegasus Mobility A/S, der er en landsdækkende virksomhed, som tilbyder el-scootere til gangbesværede og andre, som ønsker sig et eldrevent køretøj.
Tidligere lå deres virksomhed i Odense, men da parret fik fibernet på hjemadressen i Otterup, faldt en afgørende brik på plads i deres drøm om at trække virksomheden hjem.
- Familiens stressniveau blev mindre af at flytte virksomheden hjem, for vi sparede en masse transporttid frem og tilbage flere gange om dagen, siger Peter Blom.
Virksomheden fik en væsentlig lavere husleje ved at flytte til Otterup, og samtidig gav fibernettet mulighed for, at en række it-ønsker kunne sættes i værk.
- Vi har kunder og forhandlere, der skal logge ind på vores system for at lave bestillinger. Det kan de gøre hvor som helst og når som helst, fordi vores databaser og fakturasystemer ligger i skyen (Cloud Computing). Vi er en lille virksomhed, men takket være fibernettet kan vi tilbyde kunderne de samme muligheder, som de store virksomheder kan. Fibernettets store båndbredde gør simpelthen, at vores it-struktur fungerer, fortæller Peter Blom.
El-scooterne bliver produceret i Fjernøsten, og virksomheden har hyppig onlinekontakt til sine producenter.
Det kan for eksempel være, at vi optager et lille videoklip med en teknisk detalje, der driller os, eller vi har nogle idéer til forbedring og udvikling. Det uploader vi til vores producent i Fjernøsten, og kort efter har vi svar på vores henvendelse. Det er guld værd og et eksempel på, at vi i dag hele tiden skal være effektive for at tjene penge og undgå at tabe konkurrencekraft, siger Peter Blom.
Hverdagen er blevet nemmere
Når Trine Danielsen og kæresten Bente ser film og TV på fladskærmen hjemme i stuen, lader de ikke programguiden styre deres liv. De ser de udsendelser, de har lyst til, præcis når det passer dem. Det kan de gøre, fordi de har fibernet fra Energi Fyn. På den måde har de adgang til TV fra Waoo!
- Det har gjort vores hverdag nemmere. Vi er meget afslappede omkring TV, for vi skal ikke nå noget. Vi ser tingene, når vi har tid, siger Trine Danielsen.
Parret bruger fibernetforbindelsen på alt lige fra iPod, iPad, iPhones til computere i alle størrelser. Bente er i IT-branchen og har ofte flere computere i gang på samme tid i hjemmet. Samtidig kan Trine have en iPad med i haven, da det også er muligt at se tv på andre enheder.
Derfor er båndbredden vigtig. Men særligt de nye TV-muligheder er faldet i parrets smag.
Førhen var vi i den lokale antenneforening. Her kunne signalet ofte falde ud, eller der kunne opstå pixeleringer på skærmen. Det er vi helt fri for, efter vi er gået over til fibernet. Her har vi faktisk ikke haft et eneste udfald. Jeg kan også se forskel på billedet. Farverne er imponerende, og billedet er meget mere klart, siger Trine Danielsen, der ikke mindst er begejstret for muligheden for at supplere TV-pakkerne med kanaler efter eget valg.
- Vi har valgt at tilkøbe deciderede filmkanaler, og i weekenderne lejer vi ofte film via fibernettet og Waoo!-Bio. Vi er blevet sindssygt glade for det, slutter Trine.