Skift til LED
Skifter du for eksempel de gamle lyskæder med glødepærer ud med LED, er der penge at spare. LED bruger cirka 80 procent mindre strøm end glødepærer og holder typisk 25 gange længere. Det er også en god idé at bruge et tænd-sluk ur, så lyset kun er tændt, når der er nogen, der har glæde af det.
Tø maden op i køleskabet
I køkkenet kan du også med enkle kneb spare på strømmen. Tø for eksempel din mad op i køleskabet. For hvert kilo kød du tør op i køleskabet, afgives der cirka en times gratis strøm. Du skal blot huske at tage maden op af fryseren i god tid, inden den skal tilberedes.
Udnyt for- og eftervarmen
Hvis du udnytter ovnens for- og eftervarme, er der også penge at spare. Sæt maden ind i ovnen, allerede når du tænder den, og sluk den cirka 15 minutter før, du ellers ville have gjort. Du kan med fordel også udnytte eftervarmen på kogepladerne ved at slukke et par minutter før, du ellers ville have gjort.
Lav risengrøden i sengen
Og risengrøden - den skal blot koges godt op og så ind under dynen i et par timer, så er den klar til at spise. Du sparer på strømmen og undgår, at grøden brænder på. Det er vigtigt, at du ikke lader risengrøden stå i sengen i mere end tre timer, og at grødens temperatur ikke kommer under 65 grader, så risikerer du, at der dannes bakterier i grøden.
Et andet simpelt tips er at udnytte kulden udenfor og køle resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren.
Undgå standbystrømmen
Omkring 10 procent af vores samlede strømforbrug går til standbystrøm. Ved at slukke på kontakten, når du ikke bruger for eksempel tv, spillekonsol og computer, kan du spare mange penge. Slukker du for eksempel børnenes Playstation helt, kan du spare op til 100 kroner om året.
Følg dit forbrug
Det kan godt betale sig at holde øje med sit strømforbrug. Med Energi Fyns gratis app kan du let følge dit forbrug og se, hvornår på døgnet du bruger mest strøm. På den måde kan du se, hvornår dit forbrug er uhensigtsmæssigt højt og dermed gøre noget ved det.
Glædelig jul.