sikkerhed-internettet
Navigation Søgning
Sikkerhed på internettet

Sikker adfærd i den digitale verden

Med vores stigende brug af computere, smartphones og andre digitale devises er der også kommet it-kriminalitet. Det er der heldigvis råd for, hvis du ved, hvordan du skal beskytte dig.

Sådan beskytter du dig i den digitale verden:

Antivirus, antispam og firewalls

Disse tre typer af programmer er et must for dine enheder, når du er online. De forebygger og fjerner malware, sorterer e-mails fra ukendte domæner fra, og kontrollerer trafikken ind og ud af din computer, smartphone eller andre apparater med internetadgang. Tidligere havde antivirusprogrammerne det kedelige rygte, at de sløvede computeren, men firmaerne bag har for længst løst det problem. Du går derfor sjældent galt i byen med en af de kendte antivirus-pakker, hvad angår beskyttelse og performance.

Husk at Chili Security's sikkerhedspakke er inkluderet i alle Waoos fiberpakker.

Personfølsomme data

Med netbank, online handel og e-boks er det nødvendigt ind imellem at indtaste personfølsomme oplysninger. Her kan det være en fordel at benytte et såkaldt VPN-program, der kan camouflere din IP-adresse. Nogle sikkerhedstjenester tilbyder browsere, som er specielt designede til at maskere dine indtastninger, når du skal overføre penge eller på anden måde indtaste personfølsomme data.

Husk back-up

Det er en god ide at tage en back-up af indholdet af dine digitale enheder en gang imellem. Mange er glade for at gemme deres filer i en sky (cloud), fordi man kan tilgå skyen fra flere enheder. Men der kan være en fare for, at nogen kigger med, når man up- eller downloader, eller at ens data havner i lande, hvor sky-tjenesten bruger dem til reklameformål. Du kan finde sky-tjenester, der kun er knyttet til Danmark, og dermed skal følge den danske datalovgivning, eller du kan vælge at gemme dine filer på en ekstern harddisk.

Husk at du med flere Waoo fiberpakker har adgang til Chili Cloud - hvor du kan gemme dine filer, billeder og videoer.

WiFi spots

Gratis og åbne WiFi spots er de mindst sikre. Undgå derfor at indtaste personfølsomme oplysninger, når du er på et offentligt netværk. Det gælder især på netværk, hvor der ikke er et kodeord til at logge ind.

 

Sådan laver du et stærkt kodeord

  1. Genbrug ikke dine kodeord, men vælg et unikt for hver tjeneste.
  2. Undgå kun at bruge et enkelt ord og bland bogstaver og tal.
  3. Brug to-trins-bekræftelse, hvor du får sendt en ny kode hver gang, du skal logge ind.
  4. Skift dine kodeord ud jævnligt.
  5. Gem dine kodeord med en passwordmanager, hvis du har svært ved at huske dem.

    Se også Forbrugerrådet Tænks gode råd til at lave et godt kodeord.